Pieter De Cock

Fietsparking Koningin Astridplein in toekomst permanent bewaakt (GVA)

Doel bereikt! 😀 De stad luistert naar onze aanhoudende kritiek in verband met de fietsparking aan het Centraal station. Maak eerst werk van een veiliger en comfortabelere stalling, vooraleer te beboeten! Dit getuigt van respect van het stadsbestuur voor constructieve kritiek en oppositiewerk, pluim op de hoed daarvoor ? #verfpotbeleid -> #fietsbeleid

Betere verlichting, extra bewaking, muziek en permanente camerabewaking moeten de aantrekkelijkheid verhogen van de ondergrondse fietsparking op het Koningin Astridplein.

De stad begon begin deze week orde te scheppen in de chaos aan fietsen, deelsteps en -scooters die fout stonden geparkeerd op de De Keyserlei of het Koningin Astridplein. De tweewielers werden verwijderd.

Kritiek

Fietsparking Koningin Astridplein in toekomst permanent bewaakt
Stilaan komt er orde in de chaos van fietsen en deelsteps in de De Keyserlei.
Foto: Bart Bruelemans

Er kwam snel kritiek. De Fietsersbond en Jong CD&V vonden dat er eerst iets moest worden gedaan aan onder meer de onveiligheid van de fietsparking voor er repressief zou worden opgetreden.

De stad en de NMBS nemen nu een reeks maatregelen. Zo komt er extra verlichting en de defecte lichten worden hersteld in de ondergrondse fietsparking. Muziek moet ongewenst gedrag voorkomen. Er komt verhoogd toezicht in het weekend en ’s nacht door de NMBS-beveiligingsmensen van Securail. Ook het Orida-team, agenten op de fiets, zullen geregeld de parking controleren. De camerabeelden worden permanent in het oog gehouden op fietsdiefstallen, beschadigingen en ongewenst gedrag. Het Outreach-team zal meer aanwezig zijn om daklozen door te verwijzen naar de hulpverlening.

Maatregelen

De afgelopen dagen werden dagelijks ongeveer vijftig mensen aangesproken die hun fiets fout gingen stallen in De Keyserlei en op het Koningin Astridplein. Evenveel fietsen werden dagelijks verwijderd. Daarvan werd de helft later weer afgehaald door de eigenaar. Er is een proces-verbaal opgesteld, maar de overtreders komen nu nog weg met een waarschuwing. Enkele tientallen fietsen wachten nog op hun eigenaar.

Dat er in de ondergrondse fietsparking een capaciteitsprobleem zou zijn, klopt niet met de tellingen. Dagelijks waren er 150 fietsplaatsen per dag vrij. (svw)

Lees meer

Fietsparking Koningin Astridplein in toekomst permanent bewaakt (GVA)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven
%d bloggers liken dit: