Pieter De Cock

Jong CD&V Antwerpen promoot meetstations fijnstof (GVA/ATV)

Geïnspireerd door de grootschalige meetcampagne van CurieuzeNeuzen lanceert Jong CD&V Antwerpen nu een eigen project. Het opzet is om via een groepsaankoop een permanent netwerk van digitale meetstations & fijnstofsensoren in Antwerpen te creëren. Wie minder technisch is, kan bij deze jongerenafdeling aankloppen om te helpen.

https://www.gva.be/cnt/dmf20180723_03627647/jong-cd-v-promoot-meetstations

CurieuzeNeuzen

In het mei werkten 20.000 burgerwetenschappers mee aan de grootste fijnstofmeting in Vlaanderen ooit. Gedurende een maand hingen er over heel de stad en tot ver daarbuiten de gekende borden van de CurieuzeNeuzen. Geen onbekend zicht want ook al in 2016 deden 2000 Antwerpenaren al mee aan de eerste editie van het onderzoek. JONG CD&V Antwerpen is alvast benieuwd naar de resultaten die in september worden bekendgemaakt maar werkt aan de volgende stap: een permanent netwerk van digitale fijnstof meetstations over heel Antwerpen. Want luchtkwaliteit gaat JONG CD&V aan het hart (en de longen). In februari legden Jan Braeckmans en Sam Voeten hun bezorgdheden duidelijk op tafel: “Smoorverliefd op’t Stad, maar onze longen willen overspel plegen”

CurieuzeNeuzen is een fantastisch project, maar is slechts een momentopname”, zegt Jan Braeckmans (Jong CD&V) en lijsttrekker in het district Antwerpen. “De nood naar cijfers over de luchtkwaliteit is groot. Ze helpen niet alleen bij het opzetten van een beleid, maar ook naar sensibilisering van de bewoners. Met dit project willen we naar een permanent meetnetwerk gaan. Mensen kunnen de meetresultaten thuis op de computer in reële tijd volgen. Ze zijn door iedereen te raadplegen. Deze sensor is goedkoop en kan dus breed worden ingezet. Het is een aanvulling op andere meetstations.

Digitale meetstations

JONG CD&V Antwerpen engageert zich daarom om samen met de Antwerpenaar een netwerk van digitale fijnstofsensoren over de stad uit te rollen. “Op deze manier kan de Antwerpenaar real-time volgen hoe het met de luchtkwaliteit in zijn of haar wijk gesteld is en groeit de hoeveelheid kwalitatieve data waar wetenschappers en beleidsmakers mee aan de slag kunnen om te werken aan de luchtkwaliteit in onze stad.” verteld Thijs Van den Brande, voorzitter JONG CD&V Antwerpen en hobby sensorbouwer. “Er ontstaat zo een extra dataset die een perfecte aanvulling is voor de resultaten van het CurieuzeNeuzen project en de straatvinken actie.

Om de uitrol van dit sensornetwerk over heel Antwerpen te realiseren organiseert JONG CD&V Antwerpen een samenaankoop van fijnstofsensoren. “De componenten zijn best specifiek en de montage vraagt een beetje technische kennis, die drempel willen we graag wegnemen voor de Antwerpenaar.” vertelt Thijs Van den Brande. “Het enige wat nodig is is een wifi-verbinding en de mogelijkheid om een usb kabel aan te sluiten op stroom. Dan rest nog enkel de sensor op de gevel hangen en een keer inloggen zodat de sensor kan beginnen meten. Voor € 35 kan iedere Antwerpenaar beginnen met het meten van de luchtkwaliteit in zijn of haar straat.

www.wijmetenfijnstof.be

Aanvankelijk hoopt Jong CD&V 200 meetstations in de binnenstad te kunnen hangen. Het meetstation bestaat uit een microcontroller, een temperatuur- en vochtigheidssensor, en fijnstofsensor. Om het geheel af te schermen, worden ze in een pvc-buis gestoken.

Het videoverslag van ATV:

 

Jong CD&V Antwerpen promoot meetstations fijnstof (GVA/ATV)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven
%d bloggers liken dit: