Een gekoesterd Merksems wielermonument, de Schaal Sels, staat jammer genoeg op de helling. Ik ben heel bezorgd wat dit de volgende jaren zal brengen. De vorige jaren was er al niet veel Merksems meer aan deze koers. Jarenlang stond deze koers bekend als combinatie van een grotere lus richting het noorden van ons land, en een resem lokale rondes. Deze lokale rondes werden sinds 2015 stelselmatig afgebouwd, de start werd uit Merksem verlegd, tot het punt waar enkel de aankomst op de Bredabaan nog werd aangedaan. Dit laatste dreigt nu ook te verdwijnen.
Dat de Merksemnaar van zijn koers houdt, staat buiten kijf. Daarom dat het net zo spijtig is dat het lokale karakter totaal wordt genegeerd, ondanks dat er jaarlijks €15.000 wordt neergeteld vanuit ons district. De start is al verlegd naar het Havenhuis, en ook de laatste lokale ronde is geen evidentie meer. Nu blijkt dat de koers door de Antwerpse polders Merksem zelfs niet meer opneemt in het parcours.
Alternatief
Als geruststelling geeft organisator Ben Simons aan dat er in 2018 twee koersen georganiseerd zullen worden. Beide van het UCI 1.1 statuut, vergelijk dit maar ruwweg met de tweede klasse in het voetbal. Eéntje op 2 september op het polderparcours dat de Schaal Sels vorige jaren aandeed, met start aan het Havenhuis en aankomt in de polders. Deze koers zou eventueel bekend komen te staan als de “Leeuwenclassic”. Een week vroeger, met de traditionele Stroboerenmarkt tijdens het laatste weekend van augustus, zou er dan een nieuwe Merksemse Schaal Sels gereden worden met plaatselijke rondes door Merksem en Schoten.
Maar één van deze twee wedstrijden zal worden georganiseerd met de licentie van de GP Rik Van Steenbergen. Deze koers werd traditioneel gereden in Aartselaar. Tot de organisatie in 2013 de handschoen in de ring moest gooien wegens financiële moeilijkheden. Het was pas in 2017 dat deze wedstrijd terug kon doorgaan, nu in Ardendonk, na overname door de organisatoren van de Schaal Sels. Op de kalender van de internationale wielerunie (UCI) stond deze wedstrijd ook in 2018 gepland, op zondag 14 oktober. Door de gemeenteraadsverkiezingen was deze planning echter niet mogelijk. Hierdoor kan de GP Rik Van Steenbergen ook in 2018 niet doorgaan.
Een licentie voor een wielerwedstrijd is niet plaats- of tijdsgebonden. Dat is ook niet abnormaal. Kijk maar naar de grote rondes als de Tour de France. Deze hebben elk jaar een ander parcours en andere data. De licentie is dus aan de organisatie gebonden, waardoor deze licentie perfect gebruikt kan worden om een andere wedstrijd te organiseren. Met twee licenties (die van de Schaal Sels en van de GP Rik Van Steenbergen) kunnen dus in 2018 zowel deze “Leeuwenclassic” als een vernieuwde Schaal Sels plaatsvinden.
Toekomst
Maar wat na 2018? Met twee licenties kunnen geen drie wedstrijden plaatsvinden. Twee koersen in twee weken tijd in de noordelijke districten van Antwerpen en het verdwijnen van een wedstrijd in Aartselaar, klinkt minder logisch als het verdwijnen van één van de wedstrijden in het noorden en behoud van de wedstrijd in Aartselaar/Arendonk. Er moet dus nadrukkelijk uitgezien worden dat de lokale Merksemse wedstrijd volgend jaar behouden blijft. Indien de lokale Schaal Sels maar één keer wordt georganiseerd, komt volgend jaar ook deze gekende naam terug vrij om te gebruiken voor die andere wedstrijd op het polderparcours. Wilt Merksem zijn wielertraditie behouden, zullen de ogen open moeten blijven. Een belangrijke taak voor dit districtsbestuur en de volgende ploeg!
https://www.hln.be/regio/merksem/twee-weekends-schaal-sels~a2f9b287/
https://www.gva.be/cnt/dmf20180612_03559053/twee-koersen-voor-de-prijs-van-een