MXM

Eens een stroboer, altijd een stroboer. Merksem is misschien niet het meest sexy district in Antwerpen, maar het is er wel thuiskomen. Om deze reden wil ik graag de belangen van mijn district en de stroboeren mee verdedigen. Voor de legislatuur 2019-2024 heb ik het voorrecht om dit te doen als één van de 25 vertegenwoordigers in de Merksemse districtsraad.

Een district, wasda?

In ons district is er een districtsraad met 25 rechtstreeks verkozen districtsraadsleden uit verschillende partijen. Zij komen maandelijks samen in het districtshuis over deze lokale thema’s:

burgerlijke stand, straten/pleinen, parken/groenaanplantingen, feestelijkheden, markten/foren, cultuur-, jeugd-, sport- en seniorenbeleid, communicatie/promotie, inspraak /participatie en socioculturele verenigingen.

Het district kan daarnaast ook algemeen advies geven bij districtsaangelegenheden, een adviesraad oprichten, de agenda van de gemeenteraad aanvullen met punten die van toepassing zijn op de districtsbevoegdheden. Het kan ook een volksraadpleging organiseren en voorstellen doen over personeelszaken. Na de volgende verkiezingen komt ook het beleidsdomein jeugd helemaal naar het district.

Het districtscollege is “de uitvoerende” macht van het districtsniveau. Deze schepenen worden verkozen uit de districtsraadsleden en nemen de dagdagelijkse leiding van het district op zich.

District Merksem wordt momenteel bestuurd door een coalitie van N-VA, SP.A en CD&V.

Meer weten over de werking van de districten of de Merksemse districtsraad? Klik op één van de links, of kom eens een kijkje nemen tijdens een districtsraad (elke vierde donderdag van de maand, 20u) of een districtsraadscommissie (elke vierde maandag van de maand, 19u30). Deze zittingen zijn vrij toegankelijk voor publiek.

Troeven en moeilijkheden

Er leeft wat in Merksem. We blinken uit in het aantal en de kwaliteit van onze sportverenigingen (kijk maar naar de OLSE, City Pirates, Hipe Skip, Dancepoint, …). Er zijn een ongelooflijk aantal jeugdverenigingen gevestigd bij ons, gaande van Chiro en Scouts tot Kras en Jes. Het Sportpaleis en de Lotto Arena zijn internationaal gerenommeerde locaties, en tot verbazing van veel mensen liggen deze in Merksem. Het historische fortje, het Albertkanaal, de verschillende kastelen, het toonaangevende jeugdcentrum Bouckenborgh, er is veel te doen in ons 2170.

We staan te weinig stil bij de troeven van onze eigen omgeving.

Maar we mogen ook niet voorbijgaan aan de grote uitdagingen die ons district staan te wachten. De mobiliteitssituatie is desastreus en loopt steeds verder uit de hand. De tram nemen aan het districtshuis is zelden nog een pretje, aangezien deze vol vertrekt aan de P+R van de Carrefour en dit nog zal verergeren. Dit illustreert het beleid in Merksem heel nauwkeurig: we krijgen vaak de lusten, maar zelden de baten. Ook de werken aan Oosterweel zullen nog een gigantische impact hebben op ons district. Nog niet gesproken van de toenemende moeilijkheden op vlak van parkeercapaciteit, bijvoorbeeld bij evenementen in het Sportpaleis.

De weg vooruit

Deze moeilijkheden zullen nooit helemaal weggewerkt kunnen worden, maar kunnen wel als opportuniteit worden genomen. Oosterweel en de overkapping van de Ring lenen zich perfect tot een opwaardering van de omgeving in Merksem. Kijk bijvoorbeeld maar naar mijn idee over het project “Groen Hart ontmoet Groene Long”

In Merksem hebben we een superteam van Jong CD&V dat uitblinkt in ideeën en goesting om van ons district een leukere plek te maken. Inhoud en kritisch denken werden gecombineerd tot leuke en maatschappelijke relevante acties over thema’s als de fietsersbrug van de IJzerlaan, de problematiek van buslijn 650, fietsveiligheid, … . De Merksemse toptalenten waar ik met veel trots mee mag samenwerken, zijn Sam Voeten (de eerste jongere op de CD&V lijst voor de gemeenteraad), Thomas ven, Jasper Delanoy (ook gekend als de broer van de Mol 2018), Eveline Mannaerts, Mohamed Ziani en Wietse Janssens. Ik ben dan ook trots dat ik voor deze groep “kopman” mag spelen voor Merksem in dit verkiezingsjaar. Eat Sleep Tsjeef Repeat.

Als ik al onze ideeën zou uitschrijven op deze pagina, ben ik heel lang bezig met schrijven en jij, lezer, heel lang met lezen. Daarom laat ik jou graag zelf ontdekken waar we voor staan. Check de facebookpagina’s en Twitteraccounts van de jongeren hierboven vermeld, bekijk ons programma eens op onze website, volg ons op onze Jong CD&V Merksem pagina. Je zal heel wat interessante dingen zien passeren! 🙂