De afgelopen maanden werkten we hard verder om onze ideeën, standpunten en ambities te formuleren. Dat deden we niet alleen, maar in constante samenspraak met onze leden, verenigingen en de Antwerpenaar zelf. Op het resultaat kunnen we enkel trots zijn, je vind onze standpunten terug op de site van cd&v Antwerpen.
De speerpunten: kwaliteitsvol & betaalbaar wonen, dienstverlening, vlotte mobiliteit
De maatschappelijke uitdagingen in Antwerpen zijn groot, de antwoorden divers. Voor nummer 2, Christelle Yoka, moet betaalbaar en kwaliteitsvol wonen een echt breekpunt zijn: “Er zijn heel wat uitdagingen in de stad, denk maar aan de stadsvlucht van jonge gezinnen wegens een gebrek aan betaalbare woningen. Dat willen we doen keren, er moeten extra woningen komen in een gezonde mix van sociaal en particulier wonen, huren en kopen, appartementen en huizen!” Dat wordt bevestigd door de recent gepensioneerde Marleen Verbruggen: “Betaalbaar wonen voor jong en minder jong in onze stad is belangrijk, maar daar moeten we ook een goeie dienstverlening aan koppelen. Hoe moeilijk is het om op snelle en eenvoudige wijze aan een loket verder geholpen te worden Uiteraard moeten we digitaliseren, maar dat mag geen argument zijn om de loketwerking volledig af te bouwen tot het absolute minimum van vandaag en zo heel wat mensen in de kou te laten staan.”
Dienstverlening uit zich ook op vlak van sociale verbinding. Verenigingen in het Antwerpse middenveld leveren elke dag hard werk in onze stad, maar worden te weinig gekoesterd. Ali El Moussaoui maakt zich sterk dat het stadsbestuur nood heeft aan de verbindende rol van cd&v: “Op een moment dat iedereen het moeilijk had, snoeide men in de subsidies voor de cultuursector, het middenveld en het professionele jeugdwerk. We willen niet vervallen in een gratuit oppositieverhaal dat verkondigt dat alles in de stad mank loopt. Maar wij hadden niet bespaard op het verbindend weefsel van onze stad.”
Naast betaalbaar wonen en een gezonde dienstverlening aan burgers en verenigingen, wilt cd&v ook een lans breken voor betere mobiliteit. Lijsttrekker De Cock: “Elke Antwerpenaar moet buiten kunnen stappen en zich vlot kunnen verplaatsen met het middel dat daarvoor aangewezen is. Dat is de theorie, maar in praktijk staat iedereen stil, worden conflicten tussen weggebruikers niet opgelost en is de verkeersveiligheid grondig gebuisd.”