1 op 4 Vlamingen voelt zich vaak of altijd onveilig in de eigen buurt. “Dat mensen zich onveilig voelen wanneer ze zich in hun eigen buurt begeven, mogen we als samenleving niet accepteren”, stelt cd&v-voorzitter Sammy Mahdi, die van veiligheid in de eigen buurt een speerpunt maakt voor de nakende gemeenteraadsverkiezingen. Met een grotere rol voor de wijkinspecteur wil de partij het veiligheidsgevoel in Vlaanderen versterken. Uit onderzoek van VRT NWS blijkt immers dat 68 procent van de 1501 bevraagden hun wijkagent niet kennen.
Twee weken voor de gemeenteraadsverkiezingen zet cd&v het thema “veiligheid” hoog op de agenda. Uit recente cijfers van Statistiek Vlaanderen (2024) blijkt dat 24% van de Vlamingen zich vaak of altijd onveilig voelt. Dat is zelfs een lichte stijging ten opzichte van de cijfers van 2023. “Het is onze samenleving onwaardig dat mensen, gezinnen, jongeren,… die zich in hun eigen buurt begeven een gevoel van onveiligheid ervaren”, stelt de cd&v-voorzitter vandaag in Antwerpen, waar hij samen met minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden en Antwerps cd&v-lijsttrekker Pieter De Cock samenkomt voor een spelletje ‘Wie is het’, wijkagent-edition. “Een ludieke actie waarmee we de vinger op de wonde willen leggen: Vlamingen weten niet meer wie hun wijkagent is. En dat willen we anders zien. Een wijkagent kan het gevoel van veiligheid in wijken versterken en bijdragen aan het wijkgevoel.”
Blauw op straat
“Niet toevallig spelen we ons spel ‘Wie is het’, wijkinspecteur edition vandaag in Merksem,” zegt Pieter De Cock, lijsttrekker voor cd&v in Antwerpen. “In Merksem werd er laatst een volledig nieuw wijkkantoor geopend. De hele buurt keek uit naar de komst van dit wijkkantoor. Maar bleek dat er vooral ontoegankelijke bunker gebouwd werd waar je op voorhand een afspraak moet maken om binnen te geraken. Er werd geïnvesteerd in beton, maar niet in het cement tussen mensen. En het is net die cement die wijkagenten kunnen leveren die kunnen bijdragen tot het veiligheidsgevoel in Merksem,” voegt De Cock toe. Cd&v vraagt dan ook dat er ten eerste meer wijkkantoren zijn die bovendien ook open zijn, liefst ook ’s nachts. “Wij willen terug in elk district een toegankelijk wijkkantoor met wijkagenten die de buurt kent,” sluit De Cock af.
Voor cd&v kan het veiligheidsbeleid pas succesvol veiligheidsbeleid als men niet enkel focust op veilige straten rond de Grote Markt, maar ook in de deelgemeenten en districten. Een beleid waarbij men niet enkel uitpakt met stoere pantservoertuigen maar inzet op toegankelijke wijkinspecteurs waarbij je op een laagdrempelige manier terecht kan. In Antwerpen is er misschien voldoende blauw op straat in de binnenstad terwijl in de districten vaak een tekort is aan toegankelijke wijkkantoren. Onderzoek van VRT NWS bij 1501 respondenten wijst op het feit dat 68 procent van de ondervraagden hun wijkagent niet kennen. En het is net die toegankelijkheid dat essentieel is voor een stabiel en effectief veiligheidsbeleid. Cd&v pleit dan ook om meer in te zetten op wijkinspecteurs die de wijk en de inwoners kennen.
De wijkinspecteur
Cd&v wil het statuut van de wijkinspecteur aantrekkelijker te maken. De partij wil bovendien dat iedereen minstens één keer per jaar zijn wijkinspecteur kan ontmoeten en op die manier echt kan leren kennen. Bovendien wil de partij ook dat een digitale wijkagent op specifieke drukke plekken in de stad of in de gemeente haar intrede kan doen.
Cd&v-voorzitter Sammy Mahdi: “Veilige buurten voor onze families is een absolute topprioriteit voor cd&v. Of het nu gaat om vandalisme, buurthinder, jeugdbendes of overlast door druggebruik, dergelijke kleine criminaliteit is bijzonder ergerlijk en geeft mensen een groot onveiligheidsgevoel. Deze legislatuur heeft cd&v opnieuw fors geïnvesteerd in onze veiligheid, denk aan de strijd tegen drugs, herinvesteringen in de civiele bescherming, een betere verloning voor onze agenten en de jaarlijkse aanwerving van ongeveer 1.600 agenten. Onze politie telt vandaag een recordaantal agenten. Op die manier maken we werk van een sterk en kordaat veiligheidsbeleid. Daar zijn de Vlamingen in hun buurt of gemeente echt mee bezig.”
Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden: “Als minister van Binnenlandse Zaken heb ik de strijd tegen drugs stevig opgedreven. Dat was en blijft nodig, meer dan ooit. Daarmee pakken we ook de overlast en het geweld aan op onze pleinen en in onze straten. Maar niet alleen de grote criminaliteit baart zorgen. Of je nu in de stad of daarbuiten woont, je thuis en omgeving moeten veilig voelen. En dat gevoel van veiligheid, die zekerheid, staat voor mij gelijk aan een nabije, zichtbare en aanspreekbare lokale politie, waarbij een belangrijke rol is weggelegd voor de wijkinspecteur. Want veiligheid is meer dan enkel verdachten vatten. Veiligheid is ook preventie en dat betekent in de eerste plaats proberen te ontmijnen en te vermijden. En dus is meer dan ooit nood aan een lokale politie die altijd in de buurt is, letterlijk en figuurlijk.
Lees meer op Het Nieuwsblad, Het Laatste Nieuws of bezie de reportage van VRT voor De Zevende Dag (vanaf minuut 9)