Pieter De Cock

Inkom Bouckenborghpark & Gaston Berghmansdreef wordt vernieuwd

Het district Merksem vernieuwt vanaf het najaar 2021 de Gaston Berghmansdreef. Deze werken kaderen in het landschapsbeheerplan dat in 2016 werd opgemaakt voor het Bouckenborghpark. Een nieuw toegangspad met inkomplein aan de zijde van de Bredabaan zullen bezoekers door een nieuwe bomendreef richting park leiden. 

Facelift Bouckenborghpark

Eerst dus het goede nieuws. De verwaarloosde ingang van het Bouckenborghpark wordt terug in ere hersteld. Via een inkomplein zullen wandelaars, fietsers en andere bezoekers het park inkomen. Op een nieuwe kasseiweg (bol in het midden, plat langs buiten voor de fietsers) tussen een nieuwe bomenrij zullen bezoekers naar het prachtige kasteel kunnen wandelen.

Dat brengt ons ineens ook op de keerzijde van de medaille . De bomen die momenteel in de dreef van het Bouckenborghpark staan, moet men helaas vervangen. Een groot deel van de bestaande bomen is immers ziek of afgestorven. Jaarlijks rooit de stad bomen uit veiligheidsoverwegingen, met als gevolg dat de oude bomendreef op sommige plaatsen bijna volledig is verdwenen. Daarom kiezen het Agentschap Onroerend Erfgoed en de stad Antwerpen om een volledig nieuwe bomendreef aan te planten. Er komen twee nieuwe rijen grote bomen aan beide zijden van het toegangspad. Op de districtsraadscommissie van november antwoorde de betrokken ambtenaar positief op mijn vraag om hier voor grotere aanplant modellen te kiezen. Op deze manier kunnen we de Gaston Berghmansdreef snel terug in oude glorie herstellen.

Inkomplein en wandelpad

Op het inkomplein aan de Bredabaan komen zitbanken, verlichting en een vuilnisbak. Het historisch hekwerk wordt gerestaureerd en teruggeplaatst. Aan de inkom zal een digitale poort (zoals verdwijnpaaltjes) de toegang van het park afsluiten. Op deze manier wordt vermeden dat de dreef van het Bouckenborghpark te onpas als parkeerzone wordt gebruikt. Het nieuw te zaaien gras zal op deze manier ook meer groeikansen krijgen. Tegelijk blijven de verenigingen, het jeugdcentrum en de jeugddienst indien nodig met de wagen bereikbaar.

Naast het hoofdpad zijn rustpunten voorzien met zitbanken en verlichting. Zijpaden in porfier vormen de toegang naar de school en het scoutslokaal. Ook het bestaande pad naast de voetbalvelden zal men verlengen in beton. Op deze manier ontstaat een comfortabele verbinding van en naar de parking voor fietsers en voetgangers. Over de volledige breedte van de dreef zal de aannemer nieuw gras inzaaien. De Groendienst zal hier deels intensief en deels extensief maaien om de biodiversiteit te boosten. Op sommige plaatsen komen bloembollen of een bloemenmengsel.

Het conceptplan is in december consulteerbaar op grote panelen aan de Gaston Berghmansdreef.

Meer info hier of op www.merksem.be.

Inkom Bouckenborghpark & Gaston Berghmansdreef wordt vernieuwd

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven
%d bloggers liken dit: