We zijn geen voorstander van de Scheldebrug. De keuze voor deze brug kwam er vooral omdat de stad een nieuw landmark wil. We zijn geld aan het uitgeven dat we niet hebben. Iedereen moet zijn broekriem aanhalen, behalve blijkbaar megalomane projecten. Net als in het verleden, blijven we voorstander van een nieuwe fietstunnel in het zuiden van de stad.

Cd&V Antwerpen is vragende partij voor een nieuwe verbinding tussen beide Scheldeoevers, ook ik. Met de bouw van de nieuwe Oosterweeltunnel zal er in het noorden van de stad een prachtige nieuwe fietsverbinding komen. Maar dat is niet voldoende, ook in het zuiden van de stad is nood aan een goede verbinding. Kwalitatiever en comfortabeler dan de huidige fietserstunnel.

We zijn dus niet tegen een nieuwe verbinding. Maar waar gaat het dan wel over? Waar had het de voorbije jaren over moeten gaan? “Gebruiken wij het belastinggeld, de centen van de Antwerpse belastingbetaler, de centen ook van de Vlaamse belastingbetaler, in niet bepaald een tijd van budgettaire weelde, op de meest efficiënte  manier?”. En ja ook landmarks zijn belangrijk voor grootsteden met wereldallure. Welke Antwerpenaar voelt er geen gepaste trots als hij na een lange dag uit de trein stapt en overvallen wordt door de grootsheid van het Centraal-Station? Welke Antwerpenaar voelt er geen gepaste trots als hij uitlegt dat het iconische MAS gebaseerd is op de oude pakhuizen.


Maar het esthetische van een landmark mag er nooit toe leiden dat we de oorspronkelijke bedoeling uit het oog verliezen. Een noodzakelijke verbinding voor fietsers en voetgangers met zo min mogelijk impact op de andere troeven van onze stad. En er zijn toch een aantal zaken waar we ons wat zorgen over maken. We bundelen onze bezorgdheden reeds in 2020 onder vier principes en met een bijhorend kostenplaatje (dat voor de brug overigens ondertussen al op 254 miljoen euro staat, de eerste prijstag was er nauwelijks eentje van 70 miljoen):

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven