Het klimaat is meer dan ooit het “hot topic” in de actualiteit, de media en de politiek. En terecht! We huppelen al ver achterop in wat zou moeten gebeuren, en toch slagen we er maar niet in de broodnodige stappen te ondernemen. Het is nochtans een optelsom. Iedereen draagt zijn steentje bij, alle kleine beetjes helpen. Zoals Peter Van Kemzeke, een politieke vriend en schepen van duurzaamheid in Vilvoorde, stelt: ‘De klimaatstrijd zal gewonnen worden op lokaal niveau, in onze steden en gemeenten

Daarom is het ook zo belangrijk om het ecologisch besef aan te wakkeren. Wat hebben we aan de aanleg van grote tunnelprojecten in Antwerpen, als de voorspellingen zijn dat de zeespiegel Antwerpen midden deze eeuw wel eens zou kunnen bereiken? Hoe ver moet de opwarming van de aarde (met bijbehorende klimatologische extrema zoals hittegolven en overstromingen) gaan, voor een hele leidende generatie beseft dat er toch wel dringend iets moet gebeuren?

Om die reden ben ik ook trots dat het de jongeren zijn die de vlam in de pan steken. Dat het deze sterke generatie is die van zich laat horen. Omdat het deze generatie is die niet wordt gehoord als de oudere generatie gaat staken en betogen voor meer en sneller pensioen. Ondanks dat het wel de jongeren zullen zijn die hiervoor langer zullen moeten werken en meer zullen moeten betalen. Omdat het deze generatie is die snapt dat er iets grondig mis is, maar toch ziet dat er geen urgentie aan de dag wordt gelegd. Omdat het deze generatie is die het gelach zal mogen betalen komende decennia.

Ambitieus klimaatprogramma

Dat afgelopen zondag een ambitieus klimaatprogramma werd voorgesteld door Wouter Beke maakt me dan ook blij. Een klimaatpact als een investeringspact; met betrokkenheid van lokale overheden die de dagelijkse realiteit kennen. Dat is waar we naartoe moeten. Behandel ecologie en klimaat op een economische manier, waarbij duurzaamheid beloond wordt. De markt zou zich razendsnel aanpassen aan deze realiteit. Voorzie een performant, duurzaam en gebruiksvriendelijk openbaar vervoer EN moedig het gebruik van de auto tot in het hartje van onze steden af. Dit zal een pak schelen. Maar hier moet dan ook werk van gemaakt worden.

Dat werk is waarvoor ik in de politiek zit. Omdat ik er in geloof dat het kan. Omdat ik er zeker van ben dat als ik harder werk, die aanpassing van de realiteit sneller en beter kan. Uitspraken van anderen ten spijt, die veranderen niets aan mijn visie. Ik sta niet achter recente uitspraken over het klimaat door mensen van mijn partij, deze maken me zelfs boos. Gelukkig zijn het dan weer de jongeren die aangeven, ook binnen de CD&V, dat dit totaal niet kan. Een dikke duim voor Sammy Mahdi dat hij de handschoen opneemt voor die grote groep overtuigde Christendemocraten die evengoed meestapten in de Klimaatmarsen, omdat het nu eenmaal beter moet. Want wie zit er achter de klimaatbetogingen? 75.000 mensen. Duizenden jongeren. 3400 wetenschappers. De leraars die meelopen met hun scholieren. Iedereen die wakker ligt van onze toekomst en die van onze planeet. En daar sta ik 200% achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven