Het druk bereden fietspad aan het Albertkanaal in Merksem zal binnenkort verder opgewaardeerd worden. Naast de bestaande ophaalbrug aan het Dokske van Merksem zal in 2023 een nieuwe fietsbrug worden gebouwd. De Vlaamse overheid maakt hiervoor 2,5 miljoen euro vrij. Merksems districtsraadslid Pieter De Cock (CD&V) is blij met deze nieuwe fietsersbrug: “de smalle fiets- en wandelpadjes van de huidige brug zijn totaal niet voorzien op het aantal fietsers dat er nu passeert. Met deze nieuwe brug zullen fietsers comfortabel en veiliger langs het Dokske kunnen fietsen.”

De bouw van een nieuwe fietsersbrug blijkt uit een schriftelijke vraag van Vlaams parlementslid Orry Van de Wauwer (CD&V) aan Vlaams minister van mobiliteit Lydia Peeters. De opmaak van het ontwerp van de nieuwe brug, het indienen van de aanvraag voor het bekomen van de nodige omgevingsvergunning en het opstellen van het bestek is voorzien voor 2022. Hiervoor is ook het nodige budget reeds voorzien. De effectieve bouw van de brug is voorzien voor 2023.

Veiliger en comfortabeler fietsen

Het jaagpad langsheen het Albertkanaal maakt deel uit van de fietssnelweg F5 en wordt intensief gebruikt voor woon-werkverkeer. Om deze reden werden reeds grote delen van het jaagpad tussen  de fietsbrug in Merksem en het sas in Schoten opgewaardeerd naar een breed en comfortabel fietspad. Op andere plekken zijn deze werken nog uitvoerig bezig. Het Dokske van Merksem onderbreekt dit comfortabel fietspad echter. De oude ophaalbrug is immers niet voorzien op het grote aantal fietsers dat daar inmiddels passeert. Er is slechts een wandel- en fietspad van een dikke meter breed. Tegelijk is het fietspad op de Vaartkaai een tweerichtingsfietspad. Fietsers moeten vaak plots mee op de baan samen met het gemotoriseerd verkeer waardoor er een onveilige situatie ontstaat. Pieter De Cock: “De huidige brug aan het Dokske van Merksem is een echte bottleneck voor veilig fietsverkeer langs het Albertkanaal. Als we naar een duurzamer woon-werkverkeer willen, is het wegwerken van dergelijke pijnpunten cruciaal. Een fietsbrug aan het Dokske is hiervoor een perfecte en een snel realiseerbare oplossing. Deze ligt helemaal in lijn met ons #Koningfiets programma.

Zie ook Het Laatste Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven