Met ‘Uw Buurt, Uw Verhaal’ hielden we vandaag halt in de Tuinwijk in Merksem. Een a-typische wijk vol verrassingen, maar ook vol troeven en mooie verhalen. Met een veertigtal Merksemnaren gingen we op ontdekkingstocht in deze parel van het district.

De virtuele wandeling

Eerst is het afspraak aan de Winkelstap, een plek die iedereen kent maar waar weinig mensen het belang van kennen. Deze winkelstraat is nog steeds grondgebied Merksem, en niet Schoten zoals vaak aangenomen wordt. Op economisch vlak is deze retail-zone heel wat waard. Weinig winkelgebieden in heel België bereiken eenzelfde opbrengst per vierkante meter als de Winkelstap.

Van de Winkelstap gaat het over de P+R Keizershoek, waar de toekomstplannen in verband met het openbaar vervoer uitgelegd worden, naar het fortje van Merksem. Hier wacht de voorzitter van de Merksemse volktuintjes om hun werking uit te leggen. Een mooie wandeling door deze groene zone leidt ons naar de blokken in de Bremstraat.

In de bewonersgroep van De Brem wonen meer dan 30 nationaliteiten samen. Zij kunnen elkaar echt leren kennen tijdens de maandelijkse koffieklets (‘oploskoffie’). Deze staan open voor iedereen die graag een laagdrempelige babbel doet. Want eenzaamheid is jammer genoeg een typisch fenomeen van de welvarende maatschappij.

Via de Bremstraat passeren we even bij het Curant project van de stad Antwerpen. In dit project wonen jonge asielzoekers samen met een jongere uit België die een peterfunctie opneemt. Samen leren leven is immers verre van evident, zowel voor een studerende jongeren als nieuwkomers. Langs het Jan Palfijn ziekenhuis naar het Melgeshof, waar het Zorgbedrijf Antwerpen het dienstencentrum en de serviceflats grondig aan het herbouwen is.

Na een korte rondleiding in het het Melgeshof trekken we naar één van de laatste landbouwers in Merksem, de legendarische voormalig wielrennen Frans Van Looy. Zijn erf en landerijen liggen in de zone waar in de toekomst de nieuwe snelweg A102 zal aangelegd worden. Deze A102 is een dossier dat in Merksem zijn laatste strijd nog niet gestreden heeft.

Tenslotten eindigen we bij de Royals Greys, onze eigen baseballclub in Merksem, waar een fris pintje of lekker cola staan te wachten. Uiteindelijk hebben we op het einde van de dag veel nieuwe Merksemnaren leren kennen en straffe verhalen gehoord. Wie op de hoogte wil blijven van toekomstige wandelingen, laat het ons weten via uwbuurt.merksem@gmail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven