Vrijdag 5 oktober kaapte JONGCD&V Merksem de voorbehouden parkeerplaatsen aan het districtshuis. Die parkeerplaatsen zijn onder meer gereserveerd voor het districtscollege- en bestuur. Volgens de jonge CD&V’ers is dat oude politiek en een vorm van achterhaalde privileges. Dit toonden ze aan door een Bourgeoisie salon te plaatsen op één van de parkeerplaatsen.

Met hun ludieke actie roepen de jonge christendemocraten de districtsschepenen en -burgemeester op om zelf het goede voorbeeld te geven. “We willen een deel van de parkeerplaatsen teruggeven aan de buurt, maar ook bijvoorbeeld voor de nabijgelegen dokterspraktijk. Een ander deel kan ruimte bieden voor een overdekte fietsstalling”, stellen Pieter De Cock en Jasper Delanoy, de nr. 2 en 6 van CD&V Merksem.

In Merksem hebben heel wat wijken te leiden onder een aanhoudende parkeerdruk, in het bijzonder de wijken achter het districtshuis. Van het doordacht parkeerbeleid kwam weinig in huis de afgelopen legislatuur.

Volgens Pieter De Cock heeft de auto nog steeds zijn plaats in de stad, maar deze plaats moet wel herdacht worden: “bepaalde verplaatsingen zijn een must met de auto, maar dit staat niet in de weg dat er in alternatieven geïnvesteerd moet worden. Wij gaan in de eerste plaats voor een wandel- en fietsvriendelijk Merksem met een betrouwbaar openbaar vervoer. Het districtsbestuur heeft hierin een voorbeeldrol te spelen. Hoe kan je als districtsbestuur nu mensen aanmoedigen om de auto te laten staan, en tegelijk voor jezelf parkeerplaatsen voor de deur opeisen? In het weekend staan deze voortdurend leeg terwijl bewoners van de straat maar moeten zoeken naar een parkeerplaats.”

Alternatief

Dat goede voorbeeld geven wil JONGCD&V verder stimuleren door een deel van de vrijgekomen ruimte te gebruiken voor de aanleg van een ruime en overdekte fietsenstalling voor het personeel van het districtshuis en de mandatarissen, en voor de dienstfietsen die gebruikt kunnen worden.

“Die voorbehouden parkeerplaatsen zijn een doorn in het oog van de buurt en van vele wijken in Merksem. Je kan niet enerzijds beweren dat je als district wil investeren in alternatieven en anderzijds je eigen privileges behouden. Hoe wereldvreemd is dat niet? Wij gaan voor een oprecht beleid.”, aldus Jasper Delanoy.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven