De eerste schooldebatten van de bovenlokale campagne zijn achter de rug. En wat voor schooldebatten. Het is leerrijk, interessant en fijn om samen met de concullega’s jongeren te vertellen waarom hun stem echt telt! We mogen jongeren niet overlaten aan de roepers aan de zijlijn en extreme partijen, maar hen overtuigen dat het centrum werkt.

En jongeren zijn ook echt bezig met de politiek. Ik sta versteld van hoe veel goeie, kritische en slimme vragen er op schooldebatten door jongeren gesteld worden. Het is al te makkelijk om van jongeren het beeld op te hangen dat ze zombies zijn. Dat het hen allemaal niets kan schellen en ze enkel leven voor de volgende like op Instagram. Ik ben trots dat er een generatie jongeren opstaat om te zeggen dat het hun planeet is. Dat het hun toekomst en hun maatschappij is en zij er mee zeggenschap over willen hebben. Waar ik minder trots op ben, is hoe snel die jonge generatie zich wel laat vangen voor snelle en snedige TikTok politiek van PVDA en Vlaams Belang. Dat zijn partijen die te simpele dingen staan te roepen langs de zijlijn, die vaak ongefilterd hun leugens en doembeelden op het scherm van jongeren laten verschijnen. Daar wil ik toch echt van zeggen, geloof die mensen niet. En dat blijkt ook stelselmatig in debatten. Als er een weerwoord kan geboden worden, vallen deze partijen al te vaak door de mand.

Dan is het ook fijn om bemoedigende resultaten te zien. Resultaten waarin ik niet alleen veel jongeren weet te overtuigen om voor cd&v te kiezen, maar waarin ook duidelijk wordt dat de leugens en doembeelden van extreem links & extreem rechts een halt toegeroepen kunnen worden als je er maar tegen in durft gaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven