Of de bewoners van de Nieuwdreef nog kunnen volgen, is maar de vraag. Gisteren werd het bushokje, dat vorige week nog verwijderd werd, teruggeplaatst. Al sinds de zomer van vorig jaar rijdt er geen bus meer door de straat, ondanks petities van de seniorenraad en een actie van Jong CD&V.

https://www.gva.be/cnt/dmf20180123_03317645/hokje-nieuwdreef-staat-er-weer-maar-nog-geen-bus-in-zicht

Commotie in de Nieuwdreef, een lange straat tussen de Lambrechtshoekenlaan en de Bredabaan in Merksem. Met het doortrekken van tramlijn 6, vorig jaar in juni, tot de P+R Luchtbal, veranderde De Lijn het traject van buslijnen 19, 23 en 650. De haltes in de Nieuwdreef werden niet langer bediend.

Onder meer de seniorenraad protesteerde en petities gingen de wijk rond. De as is volgens de buurt en het districtsbestuur te belangrijk. Hoewel district en stad verklaarden nog in gesprek te zijn met De Lijn over de terugkeer van buslijn 650 of een alternatief voor de Nieuwdreef, werd vorige week één van de bushaltes in de straat toch verwijderd.

Op aandringen van stad en district maakte datzelfde hokje rechtsomkeer en werd het gisteren opnieuw geplaatst. En ook al rijdt er nog steeds geen bus door de straat, het district ziet de terugplaatsing toch als een kleine overwinning. “We hebben aangedrongen bij Clear Channel, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de bushokjes, om het terug te plaatsen. Wij ijveren nog steeds voor de terugkomst van buslijn 650. Zowel voor de bewoners van de Nieuwdreef als de woonwijken er rond. De bushokjes in de straat verwijderen, zou betekenen dat de strijdbijl begraven is en dat is niet het geval. Dat het hokje er terug staat, is een goede zaak, al geeft het ons nog niet de garantie dat lijn 650 terugkomt”, aldus districtsschepen Wendy Simons (N-VA).

De week voordien in de Gazet van Antwerpen (18/01/2018)
“Bushokje zwarte pieten”

Wie het bushokje liet weghalen, is nog steeds niet helemaal duidelijk. Volgens de stad heeft De Lijn de opdracht gegeven om het hokje te verwijderen. Maar daar klinkt het dat zoiets een districtsbevoegdheid is. De Lijn laat nog weten dat het een vervroegd evaluatiemoment organiseert over de wijziging van het aanbod aan openbaar vervoer rond Merksem, waar buslijn 650 dus onder valt. “Die evaluatie moet klaar zijn in de loop van maart en wordt dan voorgelegd aan de ombudsvrouw van de stad. Het is nog te vroeg om te zeggen wat er uit die evaluatie zal komen”, aldus Tom Van de Vreken, woordvoerder van De Lijn.

Volgens de stad is het weghalen van het bushokje een vergissing geweest. “Ook de stad is vragende partij voor de terugkeer van bus 650 of een goed alternatief voor de Nieuwdreef”. Aldus schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA).

CD&V Merksem houdt donderdag een interpellatie op de districtsraad en dient een motie in om unaniem als district aan te dringen op het structureel behoud van de bediening van de haltes in de Nieuwdreef.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven