Wie zorg draagt voor z’n oma of hulpbehoevende buur verdient naast een schouderklopje ook financiële ondersteuning. Drie op de vier gemeenten in België kennen een mantelzorgpremie toe. Toch hebben slechts vier van de negen districten in Antwerpen vandaag een dergelijke mantelzorgpremie. Merksem valt uit de boot. Voorstel van CD&V Antwerpen en Lanjri Nahima om deze premie in élk district te voorzien.

https://www.gva.be/cnt/dmf20170201_02706789/voorstel-van-nahima-lanjri-voor-premie-voor-mantelzorgpremie-afgewezen

Districtsraadslid Nahima Lanjri (CD&V) pleitte tijdens de districtsraad voor de invoering van een premie voor mantelzorgers. “Daarmee zouden we een signaal van waardering geven aan al deze vrijwilligers.” Maar de meerderheid stemde het voorstel weg.

Districtsschepen van Senioren Omar Al Jattari (Groen) reageert dat het werk van de mantelzorgers inderdaad van onschatbare waarde is en maximaal gesteund moet worden. “Maar gezien de beperkte middelen die we als district ter beschikking hebben, hebben we keuzes gemaakt. Zo investeerden we bijvoorbeeld in fietstaxi’s, in fiets- en wandeltochten en in digitalisering voor onze senioren. Ook gaan we een project opstarten om de mantelzorgers te bege­leiden in hun rol. Het is geen kwestie van niet willen, maar van niet kunnen.”

Maar daar is Lanjri het niet mee eens. “Je kan een mantelzorgpremie perfect koppelen aan een inkomensvoorwaarde, zoals ook Berchem dat een tijdlang deed”, zegt ze. “Verder kun je het bedrag van de premie – jaarlijks tussen 100 en 150 euro – ­kaderen binnen de perken van het voorziene budget. Ik begrijp deze beslissing dus absoluut niet.” (evw)

Gazet van Antwerpen (01/02/2018)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven