Jong CD&V Antwerpen lanceert een ‘fietsdeal’ voor fietsers. Eén van de voorstellen is het financieel ondersteunen van werknemers die al langer met de fiets naar het werk pendelen. Volgens de jongerenafdeling van CD&V neemt het huidige stadsbestuur al maatregelen om het fietsen te bevorderen, maar is het onvoldoende ambitieus. “Het aantal fietsers is in enkele jaren verdubbeld, maar de infrastructuur is niet gevolgd”, zegt Vlaams parlementslid Orry Van de Wauwer (CD&V). “De fiets is pas een alternatief wanneer fietsers zich op een veilige manier op de baan kunnen begeven.”

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20171211_03237601

Jong CD&V heeft nu tien voorstellen klaar voor de volgende bestuursploeg in Antwerpen. Ze worden woensdag voorgelegd op het stadsatelier ‘Vlotter thuis in ’t Stad’ van CD&V Antwerpen. Opzet is dat die mee worden opgenomen in het verkiezingsprogramma.

De jongerenafdeling dringt aan op een bijsturing van het project voor bedrijven binnen ‘Slim naar Antwerpen‘. Wie de shift van auto naar fiets maakt, krijgt als werknemer een financiële beloning. “We kunnen ons niet scharen achter het principe dat alleen de mensen beloont die nu de overstap maken en daarbij de fietsers negeert die al jaren het goede voorbeeld geven”, zegt Van de Wauwer.

De site van de Antwerpse fietsdeal

Ook de nadruk op de doorstroming van het wagenverkeer botst op kritiek bij Jong CD&V. “Optimale doorstroming mag geen argument zijn om verbeteringen aan de infrastructuur tegen te houden die het voor fietsers veiliger maakt. Terwijl het aantal ongevallen met slachtoffers nergens zo hard stijgt als in Antwerpen.”

Fietsdeal als programmapunt

Fietsbeleid is de bevoegdheid van alle beleidsdomeinen en niet alleen die van de schepen van Mobiliteit. Jong CD&V pleit daarom om weer een fietsambtenaar aan te stellen. Daarnaast moet er een platform komen waar fietsers continu suggesties kunnen doen om de veiligheid en het comfort te verhogen.

De jongeren kunnen rekenen op de steun van hun lijsttrekker Kris Peeters. “Het huidige mobiliteitsbeleid legt niet de juiste klemtonen”, zegt Peeters. “Bij infrastructuurwerken heeft men het momentum gemist om meer ruimte voor de fiets te creëren.” (svw)

Meer info over de voorstelling van de fietsdeal is terug te vinden op ATV en op de site van de fietsdeal.

Verslaggeving in de GVA (12/12/2017)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven